Между 3500 и 4 000 са настанените в хотели в село

...
Между 3500 и 4 000 са настанените в хотели в село
Коментари Харесай

Между 3500 и 4 000 украински бежанци са настанените в хотели в село Кранево



Между 3500 и 4 000 са настанените в хотели в село Кранево украински бежанци . По-голямата част от тях идват от сериозните точки в Украйна като градовете Николаев, Мариупол, Херсон, Одеса. Те са пристигнали в България съвсем без никакъв багаж и потребностите, изключително за децата, са големи. Затова и хотелиери от Кранево се обръщат с молба към тези, които желаят и могат да подадат ръка на украинските жители, с цел да се обезпечат летни дрешки и обувки за децата, храни за бебетата и дребните деца, както и играчки.

Собствениците на бази, настанили украински бежанци, са обезпокоени и от наближаването на крайния период за подкрепяне от страна на страната и неяснотата какво ще се случи след края на май месец с хилядите бежанци, за които е ясно, че огромна част не могат да си намерят работа, да си наемат квартири и да живеят финансово самостоятелни. В същото време те не могат и да се върнат в Украйна, защото военните дейности там не престават.  

Хотелът в Кранево, на който е шеф Станислав Димитров, отваря порти за украинските бежанци преди десетина дни. Причината е, че Станислав отива в Кризисния център във Варна, с цел да направи свое подаяние и вижда какъв брой усложнена е обстановката с настаняването. Към момента в неговата база обитават 150 украински жители, измежду които 50 деца на възраст от 4 месеца до 14 години.  

Станислав споделя, че доста от хората в хотела му безусловно няма какво да обличат, децата имат потребност от профилирана храна , дрешки, обувки, играчки.

Таня Гордецкая от Херсон идва в Кранево преди една седмица. Изключително признателна за топлото посрещане и грижите за всички тях: 

" Ние избягахме от действителни военни дейности. Някои хора не са съумели да си вземат даже облекла и обувки . Ако имате опция да ни помогнете, ще сме доста признателни. У нас сега е доста ужасно, фактически се води война. В Херсон се развиват военни дейности, моите родители останаха в Херсон. И там фактически се стреля и в случай че преди стреляха по периферията на града, то в този момент военните дейности пристигнаха и в самия Херсон. Всичко е в съсипия, сринаха прилежащите села до земята . Затова и се наложи да избягаме, не можехме да останем повече там. Първите две седмици престояхме в скривалище, само че това просто не е действително, продуктите започнаха да свършват. Тук несъмнено ни е доста умерено, отношението на хората е доста положително и сме доста признателни на България , изключително на Станислав, който ни приюти ". 

Леонид Ященко е художник с над 22 независими изложения. Идва в България от Николаев и споделя за ужаса там: 

" В момента при нас обстрелът е всекидневен, има по три-четири въздушни паники дневно . Има доста жертви и ранени, доста домове и здания са унищожени, улиците ни също. Въпреки това няма суматоха у хората, ние сме настроени доста оптимистично и имаме вяра в това, че скоро ще се върнем вкъщи и ще настъпи мир. Огромна признателност на вашата страна България за това, че ни приютихте , за това, че толкоз гостоприемно ни настанихте в този хотел. Лично благодаря на Станислав, че се отнася към нас с схващане. България е невероятна страна, аз обичам България, само че несъмнено повече си обичам Украйна. Благодаря ви за вниманието ".  
Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР